Olvasási idő /
4
perc
Szerző /
Kanizsai-Silka Ágnes

A szövetválasztás művészete

Amikor öltözködéséről van szó, több tényező is formálja a megfelelő döntés meghozatalát. Az egyéni színpaletta, tónus és testalkat kétségtelenül fontos szempont, ahogy az alkalom, az évszak és a személyes ízléspreferenciák is. A leginkább meghatározó paraméter azonban ezek helyett a test aktuális állapota kell, hogy legyen, ugyanis mindenekelőtt ennek megfelelően érdemes a ruha szövetét kiválasztani – ami a ruha sok egyéb jellemzőjét fogja előre kiszabni.

A megfelelő szövet kiválasztása kulcsszereppel bír a tökéletes összhatás elérésében. Ennek során olyan szempontokat kell figyelembe venni, mint a testzsírszázalék, a testtömegindex, a kötőszövetek minősége és bőrfelszín általános egyenssletessége. A megjelenés nem meglepő módon csak akkor lehet tökéletes és kifogástalan, ha az öltözet nemcsak stílusos, hanem a viselőjét is a legjobb formájában képes mutatni.

A test és a ruha szövete

Azon szerencsések, akiknek természetesen feszes a bőrfelszínük, légies és könnyű anyagokat választhatnak, még akkor is, ha egy kis súlytöbblettel rendelkeznek. Természetes karakterük lehetővé teszi hogy egy vékony, finom anyag is egyenletesen feküdjön fel a testfelszínükre, ezzel elegáns és attraktív megjelenést teremtve számukra.
A lazább kötőszövetű vagy egyenetlen bőrtextúrájú, esetleg erősen túlsúlyos egyéneknek tartalmasabb szerkezetű és nagyobb tartással rendelkező anyagokat érdemes választaniuk. Miért? Mert ezek a szövetek nemcsak a ruhadarabot képesek megformálni, hanem a viselőjük testét is. Míg a légies, vékonyka szövetek mindennemű tartás nélkül omlanak rá a testre, az erősebb szerkezetű szövetek a legjobbat tudják kihozni a sziluettből. A megfelelő anyagválasztással ilyen módon nemcsak a ruha jár jobban, hanem a viselője is sokkal vonzóbb megjelenést érhet el.

A szövetmítoszok eloszlatása 

Széles körben elterjedt, valójában téves hiedelem, hogy a tartalmasabb szövetek szükségszerűen és automatikusan melegebbek is. Ez a silány minőségű anyagokra valószínűleg többségében igaz is, azonban az olyan kiváló minőségű, természetes szövetek, mint például a jacquard, lélegeznek és optimális hőkomfortot biztosítanak amellett, hogy tartást is adnak. Ezek a légáteresztő anyagok hűsítik a bőrfelszínt, aminek különösen nyáron van jelentősége, de a légáramlás a kényelem szempontjából egyébként télen is ugyanolyan fontos. Ezeket a szöveteket kifejezetten azzal a céllal tervezték, hogy a viselő testének legelőnyösebb tulajdonságait tudják megmutatni, a kevésbé előnyös pontok ügyes elrejtése mellett.

Egy másik gyakori tévhit, hogy a formaelőnyök kiemelése valójában sokkal inkább a test és az alkat teljes elfedését jelenti. Ez sem igaz, illetve az állítás nem is lehetne messzebb a valóságtól. Önmagában attól, hogy a szövetnek szerkezeti tartása van, a ruha még nem lesz formátlan zsák – épp ellenkezőleg: ez a szerkezeti tartás az, ami rengeteg lehetőséget enged a formával való játékra. Ettől még persze a kívánt eredmény eléréséhez kevés a jól választott szövet, a szabástechnikai bravúr is éppoly elengedhetetlen.

Innen már könnyű megérteni a harmadik téves elképzelést: a konfekcióruházat kétségkívül azonnal és egyszerűen elérhető mindenki számára. Az azonban szintén teljesen biztos, hogy ezek a darabok soha nem (vagy csak egymillióból egyszer) nyújtanak igazán tökéletes (vagy akár csak jó) illeszkedést a viselő számára. Az Agnes Silkát azért hoztuk létre, mert hisszük, ismerjük és tapasztaljuk az egyéni méretekre és tulajdonságokra szabott, egyedi öltözetek szépségét. Lehet szó egyedi testarányokkal vagy különleges stíluspreferenciákkal rendelkező megrendelőről, a célunk minden esetben az, hogy a közös munka során olyan megjelenést hozzunk létre, amely tökéletesen illeszkedik a testhez és a személyiséghez is.


A szerkezet és a megjelenés 

Az anyagválasztás nem kizárólag a szerkezete okán játszik döntő szerepet a hízelgő sziluett megalkotásában. A monokromatikus összeállítások időtlenek és univerzálisan elegáns összhatást biztosítanak minden testtípus számára. A 100 kilogramm feletti tömegű férfiak számára a strukturált és mintás anyagok kínálnak kiváló megoldást. Ezek a szövetek okos optikai illúziókat hoznak létre, elterelve a figyelmet az aránytalanságokról és robusztus, tekintélyt parancsoló megjelenést kölcsönözve.

A súlytöbblettel rendelkező nők számára előnyös szerkezetű szövet a korábban említett jacquard vagy például a taft is. Ezek a tartalmasabb szövetek kisimítják a testen keletkezett egyenetlenségeket. Ezen túlmenően, a test stratégiai kontúrozásával akár 10-12 centiméterrel is csökkenthetők a körméretek a kényelem feláldozása vagy a viselő mozgástartományának korlátozása nélkül.

Tökéletes arányvonalak

A ruhadarab vonalvezetése és arányai jelentősen befolyásolják annak általános megjelenését. Az olyan részletekre való odafigyelés, mint a szoknyahossz, a derékvonal, valamint a függőleges dizájnelemek elhelyezése mind képesek optikailag átalakítani az összképet a viselő legelőnyösebb tulajdonságainak kihangsúlyozása érdekében. A testre szabott bespoke öltönyök esetében a zakó frontján keletkező V-alakú záródás íve, a rever szélessége, a gombolási pont elhelyezkedése ideális esetben mind hozzájárulnak a derékvonal karcsúsításához és a vállak szélesítéséhez.

A személyre szabott megjelenés szépsége abban rejlik, hogy az nemcsak az egyéni stílust és preferenciákat képes tükrözni, hanem tényleg minden szempontból illeszkedik és hízeleg viselőjének. Ez olyan exkluzív élmény, amely önbizalmat, kényelmet és eleganciát biztosít a megrendelőinknek, ezáltal lehetővé teszi, hogy legteljesebb önmagukat mutassák be a világnak, minden pillanatot a személyes stílus ünnepévé alakítva.

Szerző

Kanizsai-Silka Ágnes

Tulajdonos, tervező

Élje át az Agnes Silka élményt a valóságban is, kötelezettségek nélkül!

Kérjük, adja meg adatait, és hamarosan felvesszük önnel a kapcsolatot az időpont egyezetetése céljából. Személyes időpontjában egyedileg fogadjuk Önt.

Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*
Telefonszám:*
Miben lehetünk a segítségedre?
Sikeres foglalás!

Köszönjük a bizalmat!

kollégáink hamarosan keresni fogJÁK a részletekkel.
Hiba! Valamit nem jól töltött ki!