Fedezze  fel a Silka világát!

Kanizsai Silka ágnes

Görgessen lefelé
Bevezető

Van, aki keresi az útját,

és van, aki sztrádát épít

a csillagokig

Gyerekkor

feledésre ítélve

Kanizsai Silka Ági élete nem éppen tündérmeseként kezdődött. Egy szegény, falusi bányászcsalád legkisebb gyermekeként látta meg a napvilágot Baranyában, és gyermekkorában a nélkülözés mindennapos volt. Hol voltak ekkor még a szépséges ruhák… a kis Ági jobb híján testvérei levetett és elnyűtt holmijait hordta, és sokszor tisztálkodni sem volt lehetősége, ami miatt folyamatos megaláztatásban volt része az iskolában nem csak az osztálytársai, de tanárai által is.

Az önérzetes kislánynak a nyomor mellett édesapja agresszív természetét is el kellett viselnie. A nehézségek elől vágyaktól átszőtt fantáziavilágba menekült, amit a 14 éves korában látott Sissi-filmtrilógia koronázott meg: a főszereplő fiatal, életigenlő császárnő és álomszép ruhái olyan nagy hatással voltak rá, hogy máig őt tekinti az egyik legfőbb példaképének.

Fordulópont

Minőségváltás

fejben &

tettekben

Ági számára a menekülést a vendéglátó szakiskola hozta el 14 évesen, ahol felszolgálónak tanult. Innen járt gyakorlatra a pécsi Nádor Szállóba, a herendi porcelánok, damasztabroszok és ezüst étkészletek varázslatos világába. Olyannyira szeretett ott dolgozni, hogy mire kollégái reggelente beértek, ő már addigra minden asztalt szépen megterített a kávéházban. Fürdött a vendégek szeretetében, ami a borravalóban is visszatükröződött. Odaadó munkáját hamarosan főnökei és kollégái is elismerték, így végre lett annyi jövedelme, hogy 14 évesen ki tudta venni élete első albérletét, miközben családját is folyamatosan támogatta pénzzel.

Az iskola befejezése után barátjával, későbbi férjével a fonyódi Delta bárban helyezkedett el pincérként, ahol mind anyagilag, mind emberileg megbecsülték, ám szorgalma ellenére alkalmazottként nem nyílt lehetősége valódi előrelépésre.

A vállalkozó-

Szellem

utat tör

Az egykoron baranyai lány teremtőereje és tettvágya által vezérelve saját vállakozásba kezdett: férjével és egy ismerősükkel közösen kibéreltek egy éttermet Balatonfenyvesen. De Ági nem állt meg itt, hamarosan egy kocsmát alakított át varázslatos kis étteremmé Balatonmáriafürdő-Alsón. Férjével mindkét étteremben üzletvezetőként és főpincérként dolgoztak éjt nappallá téve, aminek anyagi téren meg is lett az eredménye.

Ági esze és a szíve eközben végig azt diktálta, kellene egy saját tulajdonú étterem, így 1993-ban nagyösszegű hitelt felvéve felépítette a Paprika Csárdát, amelynek bevételeiből már 1996-ra sikerült törleszteni a hiteleket. Üzleti érzéke és bátorsága tovább hajtotta, és egy újabb, hatalmas kölcsön felvétele után a korábban általa üzemeltetett balatonmáriafürdői bisztrót is megvásárolta, elbontatta, és a helyére felépítette az Ági Steak House-t. A kockázatvállalási hajlandóságát józansággal kompenzálandó még egy parti büfét is kibérelt ekkor, hogy a bevételeiből egészen biztosan vissza tudja fizetni tartozását.

Megpróbáltatások

anyaként

A szédületes vállalkozói kihívások és vendéglátói sikerek mellett Ági párhuzamosan két kisfiút nevelt férjével, akik már az elejétől “belenőttek” a feszített tempójú éttermi mindennapokba. Ám 18 évvel ezelőtt a nagyobbik fiánál egy influenza szövődményeként halálos kórt diagnosztizáltak, amelynek túlélésére alig 2% esélyt láttak az orvosok.

Ági ezt mindenre elszánt édesanyaként 100%-nak hitte, és minden követ megmozgatott, hogy igaza legyen és a fia élhessen. Rengeteg kórházlátogatás, vizsgálat és terápia után egy komplex, csontvelő-transzplantációs műtét hozta meg az áttörést. Azóta a fiú nemcsak teljesen meggyógyult, de 23 évesen az egyik éttermük vezetését is átvette, később pedig egy gyönyörű lányunokával örvendeztette meg Ágit.

Szabad élet
és a Silka születése

Miután a család másik éttermének üzemeltetését átvette a kisebbik fiú, Ági a férjével ellentétben nem akart hátradőlni, hanem újabb területen bontakoztatta ki üzleti tehetségét: egy brókercégnél lett tanácsadó és előadó. Előadásai előtt rendszerint profi fodrásszal és sminkessel tette tökéletessé megjelenését egy hévízi szalonban. Arra lett figyelmes, hogy a városban temérdek tehetős orosz turista üdül, mégis, a hévízi butiksoron párszáz forintos, közönséges ruhákat lehet csak kapni.

Ági úgy döntött, elegáns divatüzletet nyit az üdülővárosban: egyedi tervezésű, testreszabott méretezésű női ruhákat álmodott meg, és ehhez kiváló tervezői, varrónői gárdát gyűjtött maga köré. A siker nem maradt el, már a nyitás napján tízezer eurós forgalmat bonyolított a hévízi Silka, így rövidesen egy ugyanakkora, 250 m2-es felső szinttel bővült az üzlettér, ahol saját tervezésű és gyártású, kifinomult férfiöltözékek kaptak helyet. Ági mindeközben szín- és formaelemzést tanult, és egyre jobban elmélyedt a ruhatervezésben, aminek következtében saját brandje vezető tervezőjévé nőtte ki magát.

A Silka

meghódítja

Budapestet

A hévízi sikerek okán Ági úgy gondolta, a Silka brand megérett rá, hogy a fővárosban is megvesse lábát, és nem is adta alább az Andrássy útnál, ahol a legnagyobb nemzetközi divatszalonok tőszomszédságában nyitotta meg kapuit, először 100 m2-en.

Mindeközben nem volt hiány rosszindulatú pletykából és irigy kritikából, ami nem törte meg Ágit, hanem megerősítette abban, hogy ne engedjen a nagynevű világmárkákat leköröző Silka-minőségből és az üzletbe érkező vásárlókat övező különleges, figyelmes bánásmódból.

Törekvéseit siker koronázta, így 2014-ben újabb lépés következett: a Silka üzlet a varrodával együtt átköltözött a jelenlegi impozáns, 600 m2-es létesítménybe, az Andrássy út 9-be. Ezalatt nem csak Ágiék adták el a ruhákat, hanem azok is a magukat: egyre több bálon, prominens eseményen jelentek meg hölgyek és urak lélegzetelállító és elegáns Silka kreációkban, akik hírét vitték az összehasonlíthatatlan minőségnek és ügyfélélménynek, így napjainkra a brand méltó helyet foglal el ismert üzletemberek, celebritások, közszereplők ruhatárában.

Verseny

a gyerekekkel

Amikor egy anya ilyen sikereket ér el, a gyermekei jogosan próbálják ugyanazt a receptet követni. Ági mindössze egy szakmunkás vendéglátós végzettséggel, érettségi nélkül épített tekintélyes vállalkozásokat, így anyai kérése ellenére nagyobbik fia egyenesen feleslegesnek tartotta megszerezni a felsőfokú végzettséget. Ági úgy döntött, ebben is példát mutat, és kihívta gyermekét egy versenyre: előbb negyvennégy évesen leérettségizett Nagykanizsán a piaristáknál, majd pedig egyetlen szemeszterrel fia után lediplomázott a Pannon Egyetemen.

Egy pandémia

tanulságai

Bár eddig töretlen sikersztorinak tűnik Kanizsai-Silka Ágnes szakmai életútja, voltaképpen soha nem volt mentes a kihívásoktól. Az utóbbi idők legnagyobb megtorpanását a COVID-19 járvány első hulláma okozta, aminek hatására a szárnyaló forgalom hirtelen lenullázódott mind a hévízi, mind a budapesti üzletben. A toronymagas bérleti díjak viszont nem változtak, így pár hónap alatt hatvanmilliós veszteséget szenvedett a cég.

Ági szabott egy határidőt, ameddig hajlandó kivárni, és közben a rendelkezésre álló időt tanulásra és online márkaépítésre fordította: rekordidő alatt felépített egy, a brand minőségéhez méltó webshopot, és több kommunikációs csatornán párhuzamosan erősítette a márkát. Ennek eredményeképpen távolabbi városokból érkező vásárlók keresték fel a turisták hiányában pangó hévízi üzletet, és a korlátozások enyhítésének beharangozásakor rögtön megszaporodtak az esküvőiruha-megrendelések a budapesti szalonban.

Silka Ágnes

Jelen &

jövő

A kreativitás szinte végtelen energiaforrásként élteti Ágit: számára a divatszakma jelenti a legszebb karrierállomást, ahol alkotóként és üzletasszonyként is kiteljesedhet. Amikor meglát egy anyagot, már látja benne a ruhát is, sőt, komplett kollekciók születnek képzeletében, akárcsak élénk fantáziájú kislánykorában. Az akkori álom ma már álommunkahelyként várja, hogy egy-egy kora reggeli órán belépjen ajtaján, és a lelkes eladói és varrónői csapattal karöltve megvalósítsa megrendelői álomöltözékét.

Szabadidejében sem pihen: festővászonra csatornázza alkotó energiáit, ami még jobban feltölti lendülettel. Szüksége is van rá, mert nagymamaként két lányunokája szórakoztatásáról is előszeretettel gondoskodik, és aktív részese szeretne lenni életüknek legalább 120 éves koráig. Addig pedig a divat terén is vár rá még egy-két nagyszabású cél, melyek túlmutatnak földrajzi határokon, és izgalmas fejlődésre inspirálják örökkön tenni és tanulni vágyó lényét.

Élje át az Agnes Silka élményt a valóságban is, kötelezettségek nélkül!

Kérjük, adja meg adatait, és hamarosan felvesszük önnel a kapcsolatot az időpont egyezetetése céljából. Személyes időpontjában egyedileg fogadjuk Önt.

Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*
Telefonszám:*
Miben lehetünk a segítségedre?
Sikeres foglalás!

Köszönjük a bizalmat!

kollégáink hamarosan keresni fogJÁK a részletekkel.
Hiba! Valamit nem jól töltött ki!
SEGÍTHETEK?
?