Olvasási idő /
7
perc
Szerző /
Kanizsai-Silka Ágnes

Szabászati műhelytitkok – minden test tökéletes, csak jól kell tudni viselni

A konfekcióruházat olyan, mint a svájci bicska: ami mindenkire jó, az senkire sem igazán jó. Van, akin a nadrágszár harmonikázik, máson az ülep buggyos. Szűk a mellrész vagy épp a váll – ha az összkép el is megy egynek, a ruha részleteiben mégsem úgy áll. Olyan feszesen, elegánsan, hibátlanul, ahogy csak a méretre készített öltözék tud. Az egyedi ruhakészítés egyik szépsége, hogy az Agnes Silkában mindenféle adottsággal és testalkattal rendelkező megrendelő megfordult már – és a konfekcióval ellentétben – az egyéniség nálunk nem hátrány, hanem a szabástechnikai fortélyoknak köszönhetően kifejezett előnyként ölt formát.

Ahogyaz építészetben megvannak azok a statikai és esztétikai szabályok ésszabványok, amitől egy építményt szépnek, nyeszlettnek, robosztusnak vagy éppelbűvölőnek találunk, úgy az egyes ruhadarabok is szigorú strukturális elvekmentén épülnek fel. A férfi megrendelőink túlzás nélkül minden esetben egygörög isten alakjában szeretnék viszontlátni tükörképüket az utolsó öltönypróbasorán, míg a nők Marilyn Monroe, Audrey Hepburn vagy más kortárs szupermodellképében. Ki ne vágyna tökéletességre? A méretre készített ruhák világábanazonban mindezen vágyak kielégítésére valós lehetőség nyílik.

Anyag és forma

 Bármely öltözék esetébenelsődleges szempont az anyagválasztás, valamint a viselő szem-, haj- ésbőrtónusának megfelelő árnyalat megtalálása. Az egyszínű öltözék minden esetbennyújtja és slankítja a viselőjét. Férfiaknál 100 kg felett továbbá érdemesstrukturált, anyagában mintás szövetet választani, ami ügyes optikai trükkelvonja el a fókuszt a test aránytalanságairól és a viselőt erős, robosztus,tekintélyes karakterében mutatja. A súlyfelesleggel rendelkező hölgyek számárais remek megoldást jelenthetnek a tartással rendelkező szövetek, mint amilyen ataft vagy a jacquard, mivel ezek vastagságának köszönhetően kiépíthető egyrejtett fűzőszerű belső rész, amely láthatatlanul simítja ki a testen (példáula melltartó pántja által) keletkező egyenlőtlenségeket.

Anői ruhák esetében számos lehetőség nyílik a sziluett tökéletesítésére, hiszenaz öltönyök meglehetősen kötött műfajához képest egy női ruha nagyon sokféleformát ölthet még akkor is, ha hivatalos eseményre készül. Egyik kedvencpraktikánk a ruhába beépített, elasztikus alakformáló body. Ez a mell alattindul, végigköveti a bordaívet és a derekat egészen a csípőig. Ezzel atechnikával jelentősen, akár 10-12 cm-rel is szűkíthető a felsőtest körméreteanélkül, hogy a viselőnek kényelmetlen, összepréselt érzése lenne a ruhában. Azerre épített laza esésű csipke- vagy selyemréteg minden testalkatot megszépít:az anyag ott van szűken vezetve, ahol a test előnyeit mutatja és ott enged rá abőség, ahonnan a tekintetet máshova csalja a ruha.

Élek és csúcsok

 Optikai értelemben alegfontosabb, amit először észrevesz a szem – akár távolabbról nézve, ahonnanmég nem láthatók a szövet részletmintái – az a ruha vonalvezetése. Azarányvonalak döntik el az összkép megjelenését, ha úgy tetszik, a ruhakisugárzását. Egy egyszerű szabásvonallal megnövelhető például a mell és aderékvonal közti távolság. Így máris egy feszesebb, magasabb test benyomásátkelti a sziluett. Ugyanilyen drámai hatással van az összképre a szoknya hossza,a derékmélység indítása, és a hosszanti szabásvonalak, amelyek mindegyike aztsegíti, hogy a viselő önmaga legkáprázatosabb formájában jelenhessen meg.Öltönyökesetében ugyanígy. A zakó záródása közel hihetetlen optikai nyújtást képesadni: minél lentebb gombolódik a zakó, annál hosszabb kifutása van a mellrészenfekvő V-alaknak, amely annál jobban karcsúsítja a derekat és szélesíti avállakat. Derék- és hasrészen domborodó alkatok számára az anyag összeszedésetud jó megoldással szolgálni. Ez a technika a zakó aljánál karcsúsít, a szövetvarrásmóddal való összeszedését, összevasalását a mesterszabó már a zseb alattmegkezdi, így az egyenetlen testarányok ellenére a zakó szépen igazodik, nemvitorlázik vagy fityeg mint a sátorlap.

Összetartóvonalak

A korábban említettharmonikahatás a nadrágszáron összenyomja a viselőjét és persze nem is elegáns.A nadrágszár egyet rogyhat a klasszikus szabású darabokon, a modernebbeknélválaszthatóan felet, negyedet vagy annyit sem. A nadrágszár, a zakó hossza, azujjhossz tökéletes beállítása minden esetben a viselő egyedi adottságaitólfügg: valakinek például az átlagnál hosszabb karjai, de az átlagnál rövidebblábai vannak. Ezeket egymás és az összkép függvényében kell olyan módonigazítani, hogy a lehető legkedvezőbb képet adják ki. A görbe vagy X-lábakat iski lehet optikailag egyenesíteni, ehhez természetesen különleges szabászatitechnológia és a varrásmódok mesterfokú ismerete szükséges, de kétségkívüllehetséges.

A méretre szabott ruhakészítés szépsége, hogy míg a konfekció esetébensokszor a ruha hordja a viselőjét, az egyedi, személyre szabott öltözék nemcsakszínében, stílusában és megjelenésében illeszkedik a viselőjéhez és ízléséhez,hanem a szó szorosabb értelmében is. A méretre készített ruha úgy szolgálja aviselőjét, mint semmi más: védelmet, önbizalmat, kényelmet biztosít, amelylehetővé teszi, hogy a viselő olyan kiállással és kisugárzással közlekedjen avilágban, amely minden pillanatot ünneppé, sorsfordító momentummá emel.

Szerző

Kanizsai-Silka Ágnes

Tulajdonos, tervező

Élje át az Agnes Silka élményt a valóságban is, kötelezettségek nélkül!

Kérjük, adja meg adatait, és hamarosan felvesszük önnel a kapcsolatot az időpont egyezetetése céljából. Személyes időpontjában egyedileg fogadjuk Önt.

Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*
Telefonszám:*
Miben lehetünk a segítségedre?
Sikeres foglalás!

Köszönjük a bizalmat!

kollégáink hamarosan keresni fogJÁK a részletekkel.
Hiba! Valamit nem jól töltött ki!