Olvasási idő /
5
perc
Szerző /
Kanizsai-Silka Ágnes

Öltözködési etikett – az időn átívelő stílus alapja

Ha valami tökéletes, abban nem lehet hiba. Vagy mégis? A tradicionális olasz stílus a sprezzatura filozófiájára épül, melynek esszenciája, hogy tökéletes csak az lehet, ami természetesen tökéletlen.

A sprezzatura az olasz sprezziből származtatott kifejezés, mely olyan dolgokat jelöl, amikkel valami nincs rendben, amik helytelenek. Ez elsőre meglepő lehet, hiszen az olasz stílusra világszerte úgy gondolnak, ahogy a francia konyhaművészetre: ez az egyetlen, igazi, megmásíthatatlan csúcs. A filozófia azonban éppen arról szól, hogy ez az erőlködésmentes elegancia, ez a gondtalan önkifejezés természetes – és mint olyan, tökéletlen, emberi, élő és lélegző, állandóan változó és mégis örök. 

Sokan vannak a világon, akik a sprezzatura hagyománya mentén szándékosan akarnak tökéletlenséget készíteni – ez helytelen. A mesterségesen kiszabott tökéletlenség élettelen és mímelt, rosszabb esetben pedig idétlenül is fest. A valódi sprezzaturában a karakter rugalmassága belülről, természetesen fakad. Nincs például tökéletesen szimmetrikus arc, de tökéletesen szimmetrikus test sem, maximum tökéletesen megkötött nyakkendő létezik. Az egyik kar izmosabb, mint a másik, a jobb láb lehet hosszabb, mint a bal. Az egyedi méretek alapján dolgozó szabászat figyelembe veszi ezeket az egyéni eltéréseket, így a zakó két ujja és a nadrág két szára sem lesz teljesen egyforma; matematikai szempontból egy bespoke öltöny tökéletlen tehát. A testet a maga tökéletlenségében teljesen lekövető és felölelő ruhadarab megjelenése viszont éppen ettől tökéletes.

Az Agnes Silkában az elsőszámú szabályunk, hogy a vásárlóinkat elégedetté tegyük. Ha bejön valaki az üzletbe, aki egy fontos találkozó okán szeretne egy formális kék öltönyt, akkor azt elsősorban egy hozzá illő klasszikus szabású fehér inggel egészítjük ki, hogy a hivatalos eseményen kifogástalan megjelenéssel szerepelhessen. A Thomas Mason fehér inganyagai például 50 mosásig fehérednek, a kék árnyalatok 50 mosásig élénkülnek. A formális öltözet megkomponálását követően azonban szívesen ajánlunk az öltönyhöz egy csodás levendula árnyalatú lenvászon inget vagy akár más nadrágot. Miért ne? Az élet színes. Egy zakó akár 4-5 nadrágot is elbír. A világ pedig nem csak formális eseményekből áll. Bármely pillanat lehet sorsdöntő alkalom, az ügyfeleinknek pedig szeretünk új ötleteket adni az önkifejezéshez és a saját stílusuk megtalálásához vagy épp továbbfejlesztéséhez. 

A legtöbb márka esetében a vásárló bemegy az üzletbe, körbenéz, leakaszt valamit, ami tetszik neki, esetleg felpróbálja és ha akarja, megveszi. Nálunk ez máshogy megy. Mi büszkék vagyunk arra, hogy minden nálunk megfordulót megpróbálunk megismerni, de megérteni mindenképpen, hogy a különböző igényeknek, elképzeléseknek és ízléseknek megfelelő legjobb választást kínálhassuk. És hogy a vásárlás ne csupán a ruháról szóljon, hanem az önmegvalósításról.

Szerző

Kanizsai-Silka Ágnes

Tulajdonos, tervező

Élje át az Agnes Silka élményt a valóságban is, kötelezettségek nélkül!

Kérjük, adja meg adatait, és hamarosan felvesszük önnel a kapcsolatot az időpont egyezetetése céljából. Személyes időpontjában egyedileg fogadjuk Önt.

Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*
Telefonszám:*
Miben lehetünk a segítségedre?
Sikeres foglalás!

Köszönjük a bizalmat!

kollégáink hamarosan keresni fogJÁK a részletekkel.
Hiba! Valamit nem jól töltött ki!