Olvasási idő /
5
perc
Szerző /
Kanizsai Tibor

Izlandi élménybeszámoló – divatfotózás stílusosan

Amikor tavaly Izlandon jártunk, biztosak voltunk benne, hogy ha egy hely első ránézésre is ennyi gyönyörű természeti jelenséget mutat, akkor valami egészen elképesztő lehet az a csoda, amit elrejt. Legalábbis azok elől, akik felkészületlenül érkeznek. Éppen ezért, idén mi nem így tettünk.

Izland, Silka fotózás

Amikor tavaly Izlandon jártunk, biztosak voltunk benne, hogy ha egy hely első ránézésre is ennyi gyönyörű természeti jelenséget mutat, akkor valami egészen elképesztő lehet az a csoda, amit elrejt. Legalábbis azok elől, akik felkészületlenül érkeznek. Éppen ezért, idén mi nem így tettünk. Ezidáig minden fotózás során kizárólag saját tudásunkra, tervezési készségeinkre és persze a szimatunkra hagyatkoztunk, de már az előkészítés során éreztük, hogy idén ez hiba volna. Segítséget kértünk tehát: találtunk egy Izlandon élő magyar lányt, aki szerencsénkre azonnal beleszeretett a projektbe és olyan mesés helyszínekre hívta fel a figyelmünket, amiket valóban csak a helyiek ismerhetnek.

Nagy reményekkel vágtunk neki a szervezésnek, és ennek következtében már a csomagolás is komoly kihívások elé állította a csapatot. Mivel kis túlzással már a csomagolás során eldől a fotózás sikere, mi mindent el akartunk vinni. Hegyben álltak a cipők, aláöltözők, övek, az őszi téli kollekció kosztümjei, kabátjai, mesés jacquard kelméi, így már a bőröndöket is csak nagy nehézségek árán sikerült bezárni. A személyes holmiknak pedig nem maradt annyi hely, amennyi kellett volna. Habár, hogy mennyi kellett volna, az csak akkor derült ki, amikor megérkeztünk a fotózási helyszínekre. Tudtuk, tapasztaltuk, hogy Izland sok meleg réteget követel, de arra nem számítottunk, hogy a jeges északi szél minden irányból, megállás nélkül fog süvíteni még a sziklák árnyékában is. 

A felvételek ugyan remekül sikerültek, a természeti erőknél azonban úgy tűnik nincs tehetségesebb fodrász, mert hiába gondoljuk, hogy a mi fodrászunk tényleg a világ legtehetségesebbje, ha egyszer nincs olyan hab, lakk, mattpaszta vagy egyéb hajformázó, ami ellen tud állni a szüntelen orkánnak. Mind kénytelenek voltunk beletörődni, hogy ezeken a képeken a kellemesen szélfútta frizura lesz a markáns stílusjegy. És habár a csapat akaraterejének és az aláöltözetekbe, csizmákba rejtett fűtőpatronoknak köszönhetően, az elkészült képeken ez nem látszik, a helyszínre érkezést követő pillanatokban az ijedtség volt a legnépszerűbb arckifejezés. Hiszen ahol a neoprén kabát kapucnija alatt is vacog a fotós, ott a kiskosztümben pózoló modell sem számíthat sok jóra. Kutya hideg volt, nincs mit szépíteni a helyzeten. Mindeközben a lélegzetünk is elállt a táj szépségétől. Micsoda őserők, tomboló gejzír, gleccser, vulkán és láva lenyűgöző összhatása. A National Geographic csodák világának különkiadása. Izlandon az ember tényleg kicsinek érzi magát. Mik vagyunk mi a természethez képest, porszem csupán a gépezetben. Ebben a környezetben a fűszál is erősebbnek tűnik nálunk. És hát végül a fűszálak ugyan nem követtek el merényletet ellenünk, mégis sikerült a természet rendjébe ütköznünk. 

A harmadik fotózási napra maradtak a legizgalmasabb helyszínek és a pompás izlandi paripák. Őket azonban elfelejtettük megkérdezni, hogy készen állnak-e modellt állni és ennek meg is lett az eredménye. Szőrén ültem a fenségesen nyugodt fehér kancára, a derítőlap fényes villanása azonban annyira kizökkentette, hogy egy hirtelen mozdulattal felágaskodott, én pedig azzal a lendülettel repültem a földre. Nem volt nagy talány, hogy bordám törhetett, mivel levegőt is alig kaptam a fájdalomtól és a rekeszizomgörcstől, de a kórházban beigazolódott, hogy két is borda tört, még néhány elrepedt és a jobb tüdőlebeny is megzúzódott. Ennyit a fenséges nyugalomról. 

A fájdalom után a félelem kerített hatalmába: senki nem lesz képes a munkára koncentrálni, mert én a kórházban fekszem. Remek, gondoltam, de aztán viszonylag hamar megnyugodtam, mert mindenki törhetetlen profizmust tanusított. Tibor átvette az irányítást, a csapat pedig egy emberként küzdött hideggel, esővel, széllel, lovasbalesettel a közös cél eléréséért. A fájdalom sajnos azóta sem múlt el teljesen. A felépülés hosszadalmasnak és hasonlóképpen küzdelmesnek ígérkezik, mint az út, de mégis boldog és büszke vagyok, mert a kollekciófotózás csodálatosan sikerült. A képek egytől egyig varázslatosak. Azt pedig még csak sejteni merem, hogy talán azért kellett leesnem a lóról, hogy megint ne készülhessen rólam jó kép Izlandon. 

A sors akarja úgy, hogy harmadjára is a szigetre utazzunk…

Szerző

Kanizsai Tibor

Tulajdonos

Élje át az Agnes Silka élményt a valóságban is, kötelezettségek nélkül!

Kérjük, adja meg adatait, és hamarosan felvesszük önnel a kapcsolatot az időpont egyezetetése céljából. Személyes időpontjában egyedileg fogadjuk Önt.

Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*
Telefonszám:*
Miben lehetünk a segítségedre?
Sikeres foglalás!

Köszönjük a bizalmat!

kollégáink hamarosan keresni fogJÁK a részletekkel.
Hiba! Valamit nem jól töltött ki!