Olvasási idő /
8
perc
Szerző /
Kanizsai-Silka Ágnes

Hogyan öltözz esküvőre anélkül, hogy felülmúlnád a vőlegényt?

Az mindenki számára evidens, hogy az ifjú pár számára a házasságkötés emelkedett boldogsága olyan különleges ragyogását ad, amelyet nem lehet tompítani. Ettől még nem illik náluk díszesebb, csillogóbb, káprázatosabb öltözetben megjelenni a nagy napon. Az is természetes ténynek hat, hogy a fehér szín viselése az esküvő legfontosabb hölgyének privilégiuma (habár nem kötelessége). Arról azonban általában kevés szó esik, hogy az esküvő – minthogy két főszereplővel rendelkezik – a vőlegény számára is ugyanazt a kiemelt pozíciót kell biztosítsa, mint amit a menyasszony magától értetődően élvez ezen az eseményen.

esküvő

Mivel azt egy női ruha esetében is nehéz meghatározni, hogy mitől nem lesz valamilyen, ezért a dress code a női vendégkör kapcsán is a hagyományos menyasszonyi kiváltságok perspektívájából szokott meghatározásra kerülni. Egyszerűbben fogalmazva: az esküvőre választott ruha abban az esetben lesz adekvát, ha nem interferál menyasszony megjelenésével. A ló másik oldalára sem ajánlott továbbá átesni, a menyasszony fényének elrablása nemcsak az őt túlöltözők esetében érvényesül: a farmerban, edzőcipőben, 15 centis platformtűsarkúban, vagy karneváli sminkkel érkezők sem az esemény ázsióját emelik tiszteletlenségükkel. Ugyanígy van ez a férfiöltözetek tekintetében is. Az esküvőre érkező férfivendégeknek kettős szempontrendszernek kell megfelelniük: először is, az esküvőn meghatározott dresscode-nak, másrészről pedig annak, hogy ezen keretrendszeren belül minden olyan opció tiltottnak számít, ami hagyományosan a vőlegény számára van fenntartva – még abban az esetben is, ha ezekkel a lehetőségekkel ő maga nem él.

Az elegáns és díszes black-tie

Ha az esküvői meghívón black-tie dresscode van feltüntetve, akkor ez a vendégek számára kevés önálló értelmezési vagy eltérési lehetőséget kínál. Kötelező a szmoking. Bár van némi lehetőség a személyes stílus megmutatására, a hagyományokhoz érdemes ragaszkodni. Ez azt jelenti, hogy szmokingkabátot, szmokingnadrágot és csokornyakkendőt kell viselni. Az egyéniség az ing-, a csokornyakkendő-, a hajtóka- és a cipőválasztás révén tud kibontakozni.

A black-tie esküvőkhöz a fekete és az éjkék szmoking a legalkalmasabb viselet. Ezektől eltérő szín esetében is célszerű a lehető legsötétebb árnyalatokból választani. A szmokingot fekete lakkbőr, bőr vagy bársony oxford, esetleg papucscipővel kell viselni, más cipő nem felel meg az alkalomnak. Az ing tekintetében a formális, szárnyas gallérstílus és a klasszikus lehajtható gallér is elfogadható. Bármennyire is alkalomhoz illőnek és ünnepélyesnek tűnhet, a fehér vagy krémárnyalatú zakó viselése szigorúan a vőlegénynek és kísérőinek van fenntartva – ahogy a személyiség kibontakoztatására vonzó lehetőséget kínáló virágos boutonniere, avagy gomblyukvirág is. Ehelyett diszkrét és elegáns hajtókatűvel lehet díszíteni a szmokingot. 

A formális megjelenés 

Ha az esküvő formális megjelenést ír elő, akkor is sok black-tie öltözködési szabály érvényesül. A legnagyobb különbség az, hogy nem kötelező szmokingot viselni. Ehelyett, a kék, szénszürke vagy egyéb sötét árnyalatú öltöny viselése is megengedett. Emellett a csokornyakkendő is nyakkendőre váltható, az ing esetében pedig több lehetőség nyílik: akár annak színében, anyagában vagy mintájában is megmutatkozhat a személyes stílus. Bár a fekete lakkcipő a formális esküvőn nem kötelező, az elegáns alkalmi cipő elengedhetetlen a megfelelő ünnepi öltözékhez, az edzőcipő ide sem lesz megfelelő.

Fontos, hogy a zakó, a nadrág és (háromrészes öltöny esetén) a mellény ugyanazon öltöny része legyen. A formális esküvő egységes megjelenést ír elő. A virágos boutonniere továbbra is kizárt, a hajtókatű és a díszzsebkendő azonban a black-tie elsősorban fekete-fehér világához képest már jóval több mozgásteret enged. 

A félformális koktélesküvő

A koktélöltözék rugalmas lehetőségeket kínál a megjelenésre. A színek, formák, anyagok és minták sziporkájában lényegében csak arra kell odafigyelni, hogy a lezser elegancia alapelvei makulátlanul teljesülhessenek. Ehhez először is öltönyt kell viselni, de már megengedett az eltérő színű zakó és nadrág kombinálása – ennek az egyik lehetséges magyarázata, hogy a koktélrendezvényeken az est előrehaladtával tipikusan a tánc kezdetétől már meglazítható a nyakkendő, tíz óra után azonban a zakó is levehető. A félformális rendezvényeken nem illik szmokingot viselni. A koktélruházat bizonyos szintű formalitást igényel, de épp az a lényege, hogy lezser. Farmert ettől még persze továbbra sem illik viselni, még öltönykabáttal sem. Ugyanez vonatkozik a szakadt, flitteres, csillogó, túldíszített, szegecses vagy neonszínű darabokra is, ahogy a férfiaknál, úgy a hölgyeknél. Nem való. Főleg nem egy esküvőn. Az összhatás mindig legyen kifinomult és előkelő.

A stílus öröme

Habár egy esküvőn az is elképzelhető, hogy informális megjelenést határoznak meg, ez a rendezvény különleges keretrendszerében értelmezve továbbra sem jelenthet virágos rövidujjú inget vagy koptatott farmert. Egy elegáns úr ezeket még a mindennapokban is kerüli, az olyan magas fényű rendezvényeken azonban, mint az esküvő, ezeket valósággal tiltja az öltözködési etikett. A megfelelő öltözék kiválasztásában nem egy láthatatlan szabályrendszernek kell megfelelni, hanem csupán olyan józanul belátható hagyományoknak, amelyek mind abból fakadnak, hogy az ifjú pár nagy napjának meghitt és gyönyörű hangulata zavartalan lehessen. 

Az Agnes Silka szakértelme évtizedes tapasztalaton nyugszik, így bármilyen különleges atmoszféra vagy szokatlan színvilág esetében szívesen nyújtunk tanácsot az öltözködésben. Megrendelőink számára pedig biztos kézzel formáljuk a személyiségüknek, adottságaiknak és igényeiknek megfelelő, egyedi tervezésű öltözékeinket – mind férfiak, mind nők esetében.

Szerző

Kanizsai-Silka Ágnes

Tulajdonos, tervező

Élje át az Agnes Silka élményt a valóságban is, kötelezettségek nélkül!

Kérjük, adja meg adatait, és hamarosan felvesszük önnel a kapcsolatot az időpont egyezetetése céljából. Személyes időpontjában egyedileg fogadjuk Önt.

Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*
Telefonszám:*
Miben lehetünk a segítségedre?
Sikeres foglalás!

Köszönjük a bizalmat!

kollégáink hamarosan keresni fogJÁK a részletekkel.
Hiba! Valamit nem jól töltött ki!